Make your own free website on Tripod.com

Kenapa HARUS simpan EMAS?  

 

 membuat pelaburan semaksima mungkin 

 jana simpanan anda ke arah yang lebih selamat dan berNILAI 

 

1024x1024-1470512.jpg

 

  80’an harga emas RM30/gram,  

Kita kata emas itu mahal! Kita tak mampu

 

90’an harga emas RM80/gram, 
Kita kata emas itu mahal! Kita tak mampu juga
 
2010 harga emas CECAH RM160/gram, 
Memang emas itu mahal! Tapi kita masih kata, kita tak mampu!
 
Jadi BILAkah masanya kita MAMPU?, 
bila masanya kita HARUS katakan kita PERLU simpan EMAS?  
 
Tanya diri anda sendiri dan buat kira-kira anda sendiri. Sekiranya anda beli pada tahun 90’an dengan harga RM80/gram dan pada 2010 anda jual dengan harga 160/gram?! Itu kalau anda pegang 1 gram (sebesar pasir). Cuba mulakan dengan 20gram dengan nilai lebih kurang RM3k, bayangkan nilai 20gram itu cukup 1 tahun yg akan datang sahaja. Bayangkan pula 10 tahun nilai emas yang disimpan. Setiap hari kita masih belum terlambat untuk bertindak kerana emas senantiasa bernilai dimata dunia.
 
Mulakan dengan menyimpan 1 bulan 1 dinar (anggaran RM660 , 2010) 
atau sudah cukup perhiasan diri, kenapa tidak simpan gold bar/coin 20gram (anggaran RM3k, 2010)
  

 


Selebihnya dihuraikan...

 

  

 Kita tidak perlu jadi kaya, tak perlu menjadi tamak, tak payah ada niat mahu berniaga kalau rasa sangsi/takut, cukuplah dengan adanya beberapa emas ditangan sebagai SIMPANAN, maka kita mengejar nilai wang dimasa hadapan sebenarnya. 


   

zilasafein.. 

http://pondokburok.tripod.com/dinar 

maklumat ini hanyalah bahan bacaan dari "dinar pondokburok"


...............................................................................................................................................................................................

  BAGAIMANA UNTUK BERMULA MENGUMPUL HARTA  


Saya kongsi maklumat bagi yang tak tahu kenapa saya katakan ianya PENTING menyimpan EMAS:

contoh berdasarkan Syiling Kijang Emas keluaran Bank Negara Malaysia menunjukkan kenaikkan nilai emas pada tahap hampir 300% untuk 10 tahun (ambil PURATA 30% setahun)

Kijang Emas:

10/10/2001 RM1,164

10/10/2010 RM4,431


Sekiranya kita berNIAT ingin menjana simpanan untuk jangka masa panjang dan yang lebih bernilai selain ASB (konsep yang sama-menyimpan untuk dividen bersamaan PELAN simpanan hari tua/bersara KWSP), simpanlah GOLD BAR, emas 999.9 (24 karat). Namun sekirangan tidak mampu, cukup lah sekadar menyimpan 1 DINAR (emas 916-sama dengan barang kemas perhiasaan) tetapi kalau berpeluang, tambah bila ada duit simpanan. Jangan berhenti menyimpan kerana nilai emas akan naik jauh lebih berganda, meninggalkan nilai mata wang kertas.


tempoh masa untung?

katakan kita beli gold bar tahun 2010 | 100gram = rm 16 000...bilakah masa yang sesuai untuk jual? kat mana nak jual?

sekali kita tahu menilai emas, pasti sayang nak jual kecuali terdesak dan bersebab, kerana itu ia dikatakan simpanan jangka panjang/hari tua. sekiranya kita beli 100 gram RM16,000 ... lepas setahun nilai nya MUNGKIN RM20,800 dgn kenaikan secara PURATA 30% setahun. Sekali kita jual, ya' ada keuntungan besar tetapi, ia tetap menjadi wang kertas dimana apa yg anda boleh lakukan dengan 20,800 setahun lagi?. bayar deposit rumah dan habis keuntungan anda sekelip mata! Walaubagaimana pun, planning ni tetap bagus sebab dlm setahun kita hanya simpan duit berjumlah RM16k tanpa menambah wang simpanan, kita sudah berjaya menghasilkan RM20,800 akan tetapi pada waktu itu.. sekiranya baru kita tersedar, kita ingin membeli emas semula.. emas sudah naik harga.


kita akan tanya, habis dimana untungnya?;

untung bila.... 

kita ada RM16,000 - daripada kita beli sekeping 100 gram, seketul - akan berlaku perkara diatas. Jadi kitaTUKAR STRATEGY kepada;


nilai belian pada hari ini (24/12/2010 | 12:55am):

50 gram RM7,816 (RM156.32/gram) x 1 keping = RM7,900 *RM10,270 **RM13,351 ***RM17,356

20gram RM3141 (RM157.05/gram) x 3 keping = RM9,480 *RM12,324 **RM16,021 ***RM20,827

jumlah belian= 17,380 *22,594 **29,372 ***RM38,183


[nilai keuntungan yang bertanda: 

*adalah contoh nilai kenaikan EMAS secara PURATA 30% selepas 1 tahun kita simpan dalam bantal!

**adalah contoh nilai kenaikan EMAS secara PURATA 30% selepas 2 tahun kita simpan

*** adalah nilai kenaikan EMAs secara PURATA 30% selepas 3 tahun kita simpan

walaubagaimanapun saya tidak meramalkan kenaikan tepat pada 30%, ini adalah anggaran PURATA berdasarkan kenaikkan emas dari 10 tahun sebelumnya dan bergantung kepada nilai pasaran emas semasa yg akan datang.]


apa yg perlu kita lakukan?;


50 gram x 1 keping disimpan | sebagai aset untuk hartanah selepas beberapa tahun nilainya berganda, boleh cairkan keuntungan simpanan emas untuk membuat full settlement loan anda.


20 gram x 1 keping | sebagai sandaran untuk keadaan mendesak - pendidikan anak-anak/kos hospital yg meningkat tidak masuk akal di masa akan datang.


20 gram x 1 keping | sebagai backup plan (TERDESAK ) - setakat nak pakai wang RM2-3k dengan teknik PAJAK di Agro Bank Ar-Rahnu, kita boleh dapat cash pada hari yg sama. Jauh lebih baik dari kita pakai credit card dgn interest tinggi, kita boleh pusing keperluan wang kertas dengan HARTA SENDIRI tanpa masalah birokrasi bank sekiranya kita mahu membuat loan yg memakan masa berminggu, belum tentu lulus. Ini juga bagi mengelak RIBA. Tiada lagi perlu pinjaman adik beradik pada hujung bulan!! yang paling bagusnya adalah, anda hanya perlu cagarkan emas untuk pinjaman dan emas itu masih hak anda!, emas anda masih generate nilai pada setiap masa selagi anda tidak menjualnya.


20 gram - jana keuntungan untuk jangka masa singkat tunggu harga naik, masa beli RM3160, lepas setahun RM4,108 (berdasarkan kenaikan paras PURATA 30%), jualkan kepada saya semula untung mendapatkan keuntungan dari nilai emas anda!..


semua yg saya sebut diatas bleh diolah berdasarkan keperluan masing2. terpulang. Jadi bila dah tahu.... mahukah kita jual?, sedangkan kita boleh dapatkan wang tunai bila perlu tanpa meleburkan emas kita. Dengan kelebihan wang tunai bila perlu, nilai emas kita masih berganda didalam Bank. Tunggu nilai betul2 naik, boleh buat pelaburan hartanah, rumah yg lebih besar untuk anak-anak.. atau bayar deposit flat untuk disewakan, dapat lagi duit bulan-bulan. dan selebihnya simpan sahaja, tengok emas kita naik harga lagi, lagi dan lagi.. lagi lama simpan lagi tinggi nilai, bila nilai dah tinggi, fikir pelaburan apa yg kita mahu untuk menjana simpanan diatas simpanan tadi.


Jadi bila ada duit, jangan beli seketul.. tapi pecah-pecahkan pelaburan kita, agar setiap satu bersebab dan boleh dijual secara berperingkat mengikut keuntungan yg kita mahu seperti yang dikatakan diatas.

 

DENGAN EMAS, ANDA MENAIKKAN TARAF HIDUP TANPA SOKONGAN PIHAK BANK JUGA TANPA BANTUAN ADIIK-BERADIK KERANA SEMUA KERPERLUAN WANG KERTAS DI KEMUDIAN HARI, DIJANA OLEH HARTA ANDA SENDIRI.

 

 

zilasafein.. 

http://pondokburok.tripod.com/dinar 

maklumat ini hanyalah bahan bacaan dari "dinar pondokburok"

 

 

__________________________________________________________________________________


 

  susut nilai/spread TINGGI vs RENDAH | ASB vs EMAS  - SATU BONUS KEPADA PENYIMPAN EMAS ! 

perbezaan susut nilai EMAS yg memberi perbezaan pada keuntungan yg mampu dijana dalam SETAHUN. - PURATA kenaikan nilai EMAS setahun, contoh 20%. 


pembelian dari kedai emas atau seangkatan; 

20% kenaikan emas tahun pertama 

20% susut nilai/spread JUAL BALIK

0% untung, ZERO dalam setahun melabur 


pembelian dari bank-bank atau syarikat yg menawarkan susut nilai/spread yg rendah; 

20% kenaikan emas tahun pertama 

5% susut nilai/spread JUAL BALIK

15% untung dalam masa SETAHUN! 

 

Perlu melihat kepada mana-mana emas yg MAMPU memberi susut nilai/spread yg paling rendah agar keuntungan yg dijana dapat dimaksimumkan. 


Bonus bagi emas yg MURAH JUGA SUSUT NILAI/SPREAD YG RENDAH!. Tiada makna membeli yg murah tanpa mengetahui keuntungan yg mampu dijana oleh perbezaan susut nilai/spread. kena pada jenis emas yg dilabur, keuntungan memang melebihi ASB. Cuma tiada cash flow kecuali kita JUAL balik emas tersebut. tetapi sekiranya kita simpan untuk 5 tahun; 


perbezaan yg ketaraEMAS dengan susut nilai/spread 20% 

20% kenaikan emas tahun pertama 

20% kenaikan emas tahun kedua 

20% kenaikan emas tahun ketiga 

20% kenaikan emas tahun keempat 

20% kenaikan emas tahun kelima 

100% jumlah kenaikan untuk 5 tahun

20% susut nilai/spread JUAL BALIK

80% adalah NILAI EMAS selepas 5 tahun dlm simpanan


EMAS dengan susut nilai/spread 5%

cuba lihat keuntungan yg mampu dijana dengan spread yg RENDAH!! BRAVO!! 

 

20% kenaikan emas tahun pertama 

20% kenaikan emas tahun kedua 

20% kenaikan emas tahun ketiga 

20% kenaikan emas tahun keempat 

20% kenaikan emas tahun kelima 

100% jumlah kenaikan untuk 5 tahun

5% susut nilai/spread JUAL BALIK

95% adalah NILAI EMAS selepas 5 tahun 


ASB  

8% dividen tahun pertama 

8% dividen tahun kedua 

8% dividen tahun ketiga 

8% dividen tahun keempat 

8% dividen tahun kelima 

40% jumlah DIVIDEN untuk 5 tahun


NAMPAK TAK BEZA?

1) ASB vs EMAS; & 

2) SUSUT NILAI/SPREAD TINGGI vs RENDAH YG MAMPU MEMBERI KEUNTUNGAN YG BERBEZA


 

Buat masa ini, Public Gold/Dinar adalah pilihan yg terbaik untuk MANIPULASI pelaburan emas fizikal dengan spread yg rendah dengan jaminan membeli semula emas dalam keadaan calar atau bengkok . Sekiranya saya terjumpa produk lain yg lebih menguntungkan, saya akan kongsikan. 



Walaubagaimanapun, HARGA EMAS semasa bukanlah DITANGAN SAYA, maka ANDA PERLU BIJAK untuk menetapkan JUMLAH NILAI SIMPANAN anda atau TAHAP KEUNTUNGAN yang mampu dijana diatas simpanan emas tadi. 


Menyimpanlah dengan bijak kerana saya cuma memberi ruang untuk anda mamahami ASAS menyimpan emas tetapi terpulang kepada anda untuk mempelbagai dan memperkembangkan ILMU yang telah saya kongsikan.

  

zilasafein.. 

http://pondokburok.tripod.com/dinar 

maklumat ini hanyalah bahan bacaan dari "dinar pondokburok"

 


__________________________________________________________________________________


 

KIRA-KIRA UNTUNG EMAS - saya bagi specific figure dan lebih realistik bagi kamu nampak.

by Pondok Burok on Thursday, February 10, 2011 at 2:56am 

 

katalah... beli 20gram sahaja... dengan nilai hari ni... RM3,100.00 

(tak mahu cerita kenaikan emas lebih-lebih takut berharap pada keuntungan pun lebih, biar kita beserderhana sahaja - emas nih anggap sebagai simpanan masa depan... Bonus sahaja sekiranya emas naik harga, baru hati kita senantiasa lega.. tidak ternanti-nanti)  

 

tahun x nilai semasa emas = jumlah nilaian mengikut kenaikkan emas 

 

tahun pertama dilihat sebagai tahun membeli dan mula menyimpan.. harga emas masih rendah dengan kenaikan 15% x RM3,100 = RM3,565.00 

tahun kedua katalah 10% shj x RM3,565 = RM3,922 

tahun ketiga dia naik 25% x RM3,922 = RM4,903 

tahun keempat biasa-biasa jer 15% x RM4,903 = RM5,639 

tahun kelima dia melambung balik 27% x RM5,639 = RM7,162 

 

nampak tak dengan nilai belian hanya utk 20gram asal RM3,100 

selepas 5 tahun berharga RM7,162!! 

 

NANTI dulu..... itu baru cerita ganda nilai emas mengikut kenaikan pasaran harga emas.. 

selepas 5 tahun.. waktu tu harga we sell RM7,162.. kita nak jual, bagaimana pula?... 

 

ini betul-betul realistik.. jadi jangan gelojoh nampak kenaikan.. (tapi tidak mustahil emas boleh naik cecah 30% dalam setahun antara 10 tahun emas dalam genggaman) 

 

kita beli 'we sell' kita nak jual balik 'we buy' 

tadi RM7,162 harga kalau kita beli 20g pada waktu itu 

we buy akan jadi... RM7,162.00 - 6% RM6,732.28!!  

 

kesimpulan.. BONUS kepada penyimpan EMAS!!.. ASB pun tak boleh bagi dividen macam tu... dividen + bonus ASB makin menguncup.. jadi tak tahu ler berapa tahun lagi.. % ASB. 

 

Jangan pula ada yg marah sebab saya letak kenaikkan peratusan rendah sangat.. saya cuma nak didik diri KITA... jangan terlalu mengejar untung yg tidak pasti dan menjadi taksub dengan peratusan ... biar kita ambil peratusan antara tinggi rendah yg lebih menyenangkan.. 

 

ramai sangat yg kata.. orang melayu kalau benda yg murah lepas tu diberitahu pula untung tak payah buat keje.. terus taksub!!.. memang suka!!.. itu yg mereka nak dengar.. jadi biar kita bermula untuk tidak menjadi salah seorang darinya...  

 

beli dan simpan jer emas tu elok.. elok.. tak payah tengok figure (saya kira pun sekadar memuaskan hati org yg mahu tahu.. juga hobi dan kepuasan pada saya terjemahkan sampai orang faham).. hehhehehe 

 

Insyallah banyak kelebihan menyimpan emas... salah satu darinya kita memang tahu .. nilai emas tuh dimana.. dari zaman datuk moyang kita lagi..

 

 

zilasafein.. 

http://pondokburok.tripod.com/dinar 

maklumat ini hanyalah bahan bacaan dari "dinar pondokburok"


__________________________________________________________________________________

 

HUBUNGI pentadbir dinar pondokburok, Zila Safein (puan) untuk 1-to-1 'TABLE TALK' (Selangor | Kuala Lumpur | Negeri Sembilan), MANIPULASI EMAS FIZIKAL BAGI MENJANA KEUNTUNGAN ATAS SIMPANAN

dan mempelbagaikan pelaburan-pelaburan lain yang ditawarkan oleh pihak bank, contoh AKAUN EMAS (Public Bank/Maybank/KFH). 


Saya cuma bagi penerangan menyeluruh, anda buat kajian dan perbandingan dari kedai-kedai emas, sekiranya anda pasti saya menerangkan yang BENAR, maka anda boleh hubungi saya semula untuk membuat PEMBELIAN.

 

KALAU NAK BELI, CARI SAYA (dan sahabat-sahabat disini) sebab saya menjalankan perniagaan JUAL/BELI EMAS. Saya beritahu mana yang patut dibeli buat simpanan atau untuk pusingan modal kerana tak semua produk emas diluar sana yg mampu MAKSIMUMKAN KEUNTUNGAN PENYIMPAN EMASNak JUAL pun, jual kepada saya semula kerana untuk prouk tertentu saya beli dgn harga tinggi (mengikut harga pasaran diweb). Senantiasa rujuk website ini atau NEWS @ FACEBOOK PONDOK BUROK untuk berhubung terus dengan saya, dinar pondokburok. Untung nilai emas bukanlah kepada saya sahaja sebagai peniaga, tetapi setiap seorang dari kita yg menyimpannya juga mendapat keuntungan yang sama.  

SAYA CUMA BERURUSNIAGA, JUAL DAN BELI SEMULA EMAS BILA KAMU MAHUKAN UNTUNGNYA... 

__________________________________________________________________________________

 

* sila klik / semak muka surat yang berkaitan untuk mendapatkan penerangan yang lebih jelas.