Make your own free website on Tripod.com
Home | About Us! | What I have in mind.... | Contact Us! | Our Family Photo | Our Pets! | Our Vacation Photo | Our Pondok Burok !!

What I have in mind....

a "WOMEN" (02/11/2010 today is my birthday and I wanted to share this..)
a door to "perfect circle of life for a women...."

it is great moment for a lady when they become a wife to a hubby
it is a tears of sadness and happiness when you fight just becoz you found they are different, not the way you expect but at the end they came back with sorry and hug you like never let you go
it is a miracle moment for a wife when they were called mother to a cute little kiddy
it is a beautifull moment when your baby starting to hold your hand with their cute little finger
it is a sweet moment when you heard your baby call out your name, mommy

again...
it is a great moment when your child came back with scores
it is a tears of sadness when your child came to you and said how much they feel hurt caused by the wrong direction that they have taken in their life and happiness when they said how much they love you, you are always there to support whenever needed.
it is a miracle moment... when you could smile and be there for your belove hubby or kids, support as much as you could but in actual fact that you are weak, you are not that strong to face the reality when thing's does not go as you have plan or it is not a small mistake that they have done.

yet..
it is a beautiful moment if people around you could feel the way you do.. loving me as much as I do... care for me like no one would do... you could see from their eyes... how much they love you!
it is a sweet moment whenever you think of all this and it is all in you, you and you... creating your own circle of life with all the love that you have... sharing all of this with your love ones... making sure they are you...

by marrying the guy that you love most, will give you all of the above and life is about to appreciate and to forgive. how to love them.. by learning to know what you want in your life and it is in you.

you would not ask for more once you know what is worth to be a women...

Do not hate them just because they are different or not as what you want it but by loving them as much as you could coz they are the one who make your circle of life, perfect!!

Little Angle .... out of nowhere yet full of love to share...
 
speechless...
everytime we read news about unlucky angle in media.. "dijumpai didalam tandas bersebelahan surau di lebuhraya".. "ditinggalkan didepan rumah saya"...

we love to have another angle at home which is not belongs to us but given to us for a special reason.. and we know we should adopt 1...

tak tahu mana nak mula?.. macam mana nak tanya... ?.. nak tambah ahli keluarga .. "to share our love with someone".. bukan tak mampu untuk ada seorang lagi.. cuma.. just believe "we should share the love"... dan nak berkongsi semua tu dengan anak-anak sekali...

Bukan barangan yg kita boleh pesan.. atau tanya sembarangan ... jadi tak tahu nak cakap macam mana.... tapi hati tuh dah dekat sangat... cuma belum jumpa.. harap2 bila hati betul2 ikhlas, dipertemukan dengan insan yg percaya kepada saya serta keluarga saya... izinkan saya terima little angle to brigthen up our day!...

Bukan tak boleh memohon di pusat kebajikan... tapi bila pohon rasa meminta-minta... for someone very special, we would never dare to asked for it but prefer 1 day we were chosen to be a family to an angle, given a trust to take care... that would be a special moment for us... but we also know it is not easy for people to trust us...

we do not ask you to trust us.. believe in what you know and what you feel when you meet us and let your heart do the talking.

Katak yg Pasrah

*tulisan ini I create sebagai katak yg pasrah dan paparkan dlm beberapa forum... nampak gayanya menarik banyak perhatian sebab bila I search I jumpa banyak yg cut and paste dlm bog mereka.. hahhahah tapi tak perlah maknanya cerita nih kira bestlah jugak bagi yg biul cam I nih! haha*

Semalam…

Ini I nak cerita pasal semalam punya kes lah ni.. nak baca... slow-slow.. I tulis lembab sikit..

Semenjak, dua, tiga, empat menjak pergi balik keje naik tren.. ada jerrr cerita best yg I nak story mory kat you all.

Fuhhh berpeluh I ni. Nih nak cerita!!. Nak cerita pun rasa berpeluh... mushkil tul!

Biasalah naik tren kat KL Sentral.. kononya KTM letak garisanlah. Kononnya garisan untuk beratur dan ”sila beri laluan kepada penumpang yg ingin turun tren sebelum anda menaikinya”.. dlm bahasa english pulak”, ”passenger are advice to allow embarking passengger to exit the train before your board”.. tapi dlm bahasa english, mak aih.. yg lelaki tu... tak tahan sungguh.. dia punya ”idgham” cukup asam garam.. kalau ”slange” mat salih, orang melayu kita punya sebutan lagi bunyi kacukan american, african, afghanistan ler... fuhhhh.. tapi I banggalah.. I bangga ada anak malaysia yg keje KTM buat pengumuman english tuh!!.. dan I juga pasrah.. pasrah jerr tiap kali dengar dia buat announcement kekadang rasa nak muntah kekadang ada rasa nak telan balik muntah I tu… huhuhuhuh

Balik semula cerita naik train tuh kan.. 1st time, 2nd time dan dah time yg keberapa dah I kena berdiri kat pintu. I nih dah ler kecik kenit, kena lenyek-lenyek pulak.. maka terjadi lah kisahnya I berdiri terjelepet di pintu Komuter dicelah-celah tiak oghang-oghang kota yg berebut2 nak balik. Sehingga I tak reti dah nak letak hidung I yg mancung nih sampai dah meremang bulu idung nih kat mana?... I kompius!! Kira dalam konflik lah I nih!!.

Ok, tuh kira habis story kena lenyek lah.. ini baru I nak story pasal satu adengan ‘katak yg pasrah’. Kira pasrah betullah katak nih!!. Katak moden naik tren..

Punyalah penuh, I terjelepet di pintu tren setelah ayunan komuter yg seksi tuh telah membuatkan I melekat kejap kat tiak oghang nih.. kejap kat tiak oghang tuh!!... sehingga sampai di stesen Kajang... baru lah clear, boleh napas!! I nyandarlah kat spot tepi pintu tuh.. ada brother belakang I pun nyandar situ, sian dia.. maklum ler penat kena lenyek gak dia tuh! I pusing tengok ada satu minah pun berpaling ke arah pungkok brother tuh.. ewah.. seksi tul pungkok brother tuh sampai minah tuh mengadap terus!!. Aiseh tela’ah I silap lah.. nak tahu kenapa minah tuh lebih sanggup mengadap pungkok mamat yg seksi tuh?.. sebelah dia (ini semua cerita masa tengah diri kat pintu komuter lepas nak pengsan tadi) ada satu couple tu.. mak aih baik jerr mamat tuh sandar kat pintu tren sambil peluk erat pinggang makwe dia.. dan mak we dia.. best jerr diri celah kangkang sambil baring kat dada balak dia.. ewahh ewahh kira best giler lah tuu... kira korang bayangkan cerita awie ngan erra dalam sembilu tu arrr... tapi ini kira ‘downgrade’ sikit sebab aksi dlm train!. Downgrade tahu apa?... susah nak cerita kalau tak paham... kira aksi murahan lahkan. Sian minah yg berpaling tadah kepungkok brother tadi kan?.. sian jerrr dia, malu nak memandang aksi huduh tu.

I nak blah takleh.. oghang masih ramai.. dah lerr hati panas kena lenyek celah tiak oghang.. tapi tak sepanas aksi ‘hudoh’ dua ekor tuh. I tak nampak pulak muka derang.. huh.. malas nak cerita..

Ini I nak cerita pulak yg kat sebelah kiri I nih.. ala-ala aksi tiger show laks kat tiang tengah train tepi pintu. 3 ulat gedik-gedik.. dia tak lembik.. dia tak lembut.. apakah jenis ulat tersebut sedara mara?.. huhuhuhuhu ini bukan ulat, ini bebudak gay duk beraksi manja kat tiang dengan jambul terjelepet didahi yg mungil..!! astaghfirullah... belah kanan duk buat aksi sembilu, belah kiri, ada daun semalu!! Berdirilah dia sambil pegang tiang dengan dua belah tangan, kaki tu diletakkan di tiang yg sama rapat2 dan dijatuhkan bahunyer kebelakang.. dan bermulalah dia menghayun.. kiri dan kekanan... macam naik boyan!! Tapi boyan depan belakang.. dia via verse laks!! Kira ini aksi manja lah kot.. atau kira sexy arrr bagi specis yg sama!! Bahu belakang tuh dah nak cecah ker muka I dah bila dia hayun!!

I tepuk belakang dia “pukkk” hah! Amek ko.. “bestnyerrr goyang-goyang” I kata… tapi I kata dlm ati lerrr. “pukkk” tadi tuh… I imagine jerr.. sadis sungguh I ni.. hehehhe idok lerr I berani sebenarnya.. tapi dah tahap nak “pukkk” paler dia dah!!. Nasib baik I nih penyabar, sabar tuh separuh dalam imannn… laki I selalu kata.

Tetiba I nampak… isk isk isk.. nak nangis rasanya... ya allah.. istighfar lagi I nih.. ! Cuba Kira dah berapa kali I istighfar nih….! Mamat ngan girlfriend tadi dah berpecah, sorang diri sana, sorang diri sinun. Lupa I nak cakap lepas sampai serdang, I lari duduk kat situn dan minah yg berpaling tadah ke pungkok brother tadi dah lari ke sibilah sanun. Agaknya couple tuh dah sedar semua oghang dah beralih arah kot, baru nak rasa “malu diatas perbuatan mereka sendiri”!!... hahhahahha tahu tak?.. tahu tak apa yg I nampak?.... ya allah... huduh benar ghupa mike.. sehuduh perangai depa!! Ish ish ish... punyalah terkejut.. sampai I nak nangis lah!!.. you believe me or not?.... ape ke heeenyerr.. muka tak lawa perangai pun tak lawa… ishhh nak gelak pun ada!!.. tapi oghang kata tak baik gelak kat oghang!!..

Tapi I rasa gelak I ni boleh dimaafkan lagi nak dibandingkan dengan aksi mike berdue… malah kalau I kata kuat-kuat depan muka mike, biar semua oghang boleh dengar, I rasa semua oghang setuju I berbuat demikian rupa. Tapi time2 kita memerlukan oghang yg celupar utk buat keje sound menya’ound’ nih… tak ada pula nak nak volunteer.

I piker-pikir…tengok kiri kanan.. I jerit jerr.. ”kalau dah sejuk sampai peluk-peluk, turun ler dulu! Bikin panas jer!!”

Tapi kali ni I sedih lagi... lebih sedih dari yg memula tadi, tahu kenapa?.. tahu tak?... sebab semuanya ini.. imiginasi I saje.. idaknyer I berani nak sound oghang apatah lagi nak jerit dlm train!! Seksanya jiwa dan raga... itulah .. kisah seorang katak yg pasrah..

Kesimpulan untuk hari ini... „kalau muka huduh maka lawakanlah dengan sifat2 baik nescaya lawalah ia”... kalau tak..”dah ler muka hudoh perangai pun hudoh same!!”

Thursday, January 29, 2009

Isteriku macam kereta!

topic dibuka salah seorang yg ada niat nak kawin lain dan telah meluahkan isi hati dan ada yg memberi pandangan lebih kurang begini:
dlm hal ini elok kita kembali kpd fitrah manusia itu sendiri... saya ingin memberi perumpamaan spt seorang pemandu yg baru beli kereta baru.. mula2 memanglah terasa syok....apabila sudah bertahun2 kita pakai/lanyak/travel dsgnya, sudah tentu ada bahagian2 kereta yg longgar/rosak sani-sini, sama juga seperti isteri, kita perlu ada yg kedua...

Wahai sang suami, kekasih yg abadi, fitrahnya... fitrahnya adalah wanita itu, isteri itu, yg juga sebetulnya patut dianggap kekasih juga IBU kepada ANAK KITA .. bukanlah BARANGAN!! ... bagilah contoh apa pun.. kereta, kereta kebal.. kapal terbang.. lauk tak sedap.. lauk yg sama... tiada perkara yg anda sebagai suami boleh bandingkan dengan seorang isteri/IBU, andaikan, memberi contoh atau pandangan kasar.. Mereka memberi dan menerima... dari segi tenaga juga kasih yg tak terhingga.. kalau tidak mereka tidak digelar isteri, anak-anak tidak memanggil mereka ibu/umi. Mereka mendidik juga mengasuh anak-anak kita.. belaian kasih isteri/ibu sebesar zarah pun tak sama dengan belaian suami/bapa.. mereka melayan kerenah anak-anak serta suami saban waktu.. tiada istilah untuk para suami nak memberi contoh terhadap apa yg sebenarnya menjadi KEINGINAN mereka...!! nak seribu daya, itu sahaja kesimpulannya.

bagi saya... pendek sungguh akal lelaki bila masuk bab batin.. alasan yg diberi hanya kerana nak menyenangkan diri sendiri. Nak madukan isteri biarlah sisuami memberi tauladan atau setelah bini menghormati sisuami dalam segala segi dan cukup syaratnya. Sekiranya anda, si suami berhemah tinggi, memenuhi jiwa dengan keikhlasan serta sifat terpuji, isilah hati dengan kasih yg tak berbelah bagi terhadap isteri dan anak-anak.. maka insyaallah, suami tidak akan LAYAN kehendak hati dan sekiranya PERLU JUGA maka sang isteri nesacaya hormati keputusan suami.

Tapi wahai sisuami....
janganlah memberi alasan begini..
sedih rasa terbenam dihati,
hai ayah, rasa nak bercinta lagi?..
tidakkah cukup cinta yg kami beri.
nak seribu daya, seribu alasan boleh diberi
tapi biarlah kita sempurna peribadi..
macam mana bini & anak-anak nak hormati!!.

p/s: alhamdulillah, hidup tak kaya berduit tapi kaya kasih sayang dari suami/anak-anak.. biarlah hidup sederhana selalu agar bahagia keanak cucu.. susah-susah dahulu, bersederhana kemudian...

izinkan ianya berlaku

Bercerita tentang keluhan seorang rakan tentang kehidupan "janda" .... marah sungguh beliau terhadap lelaki "melayu".. katanya: 3 dari sahabat saya berkahwin dgn warga asing 2 org sudah menetap di Amerika dan seorg masih dKL. Mana perginya LELAKI MELAYU? Di mana LELAKI yang dikatakan masih ramai yg BAIK? Adakah sbb DUIT yg menjadi isu knpe LELAKI MELAYU sukar utk menerima JANDA terutama yg punya anak? Atau sbb mereka banyak pilihan lain? Pd pandangan saya zaman skrg kebanyakkan Janda pya kerjaya & anak2 terpelihara dgn baik. Lihat saja kemampuan mereka selama beberapa tahun menjanda langsung tidak menyusahkan keluarga. Adakah LELAKI MELAYU hanya pandai bermain CINTA? Nak berkepit kehulu –kehilir sampai ada yg sanggup melampaui batas.

Ini keratan yg saya ambil dari ruang forum.. utk kita kongsi bersama... dan disini saya ingin jelaskan.. dan ambil iktibar..

Kadangkala bila kita melalui pengalaman yg menyakitkan ditambah pula dengan beberapa rakan disekeliling juga mengalami pengalaman yg sama.. kita mudah untuk menilai hanya kerana kita dikelilingi mereka-mereka yg dalam golongan/situasi yg sama. Suka untuk saya nyatakan disini bahawa setiap kehidupan itu INDAH, sekiranya anda gagal, kecewa, merasakan bahawa kehidupan anda rasanya telah hancur maka hayatilah setiap kejadian dengan SENYUMAN... kerana sekiranya kita seringkali memikirkan dan terus memikirkan ianya PERIT maka seumur hidup kita, kita akan merasa kecewa, kecewa dengan apa yg telah berlaku, kecewa dengan keadaan yg terpaksa anda lalui, kecewa dengan keadaan sekeliling dan kecewa kebanyakan rakan akan menghadapi masalah yg sama.. kecewa dengan lelaki... sehingga meletakkan "lelaki melayu" dalam situasi yg membebankan, tidak menghargai... Kenapa tidak kita menerimanya dengan cara yg berbeza.. mungkin lelaki itu tidak dijadikan untuk perempuan itu.. mungkin juga semua lelaki yg ditemui tuhan telah tetapkan JUGA bukan untuk perempuan itu dan ianya tidaklah bermakna lelaki itu semuanya sama... kerana setiap ujian yg tuhan beri dia juga menguji minda kita untuk menjadi lebih matang dan lebih menerima. Lelaki yg anda pandang seolah-olah tidak menghargai wanita (janda) sebenarnya tanpa anda duga mereka juga adalah insan yg mulia... cuma hati mereka tidak terarah kesitu.. takdir nya telah tersurat/tersirat bahawa bukan itu jodohnya dan semestinya lelaki itu juga tidak pernah mengetahui bahawa sikapnya telah mengecewakan anda. Mungkin juga lelaki itu juga sedang kecewa seperti anda.. cuma tuhan tidak janjikan ianya berlaku antara lelaki dan wanita itu. Mungkin ianya berlaku kerana tuhan mahu berikan yg lebih baik iaitu lelaki warga asing walaupun bukan lelaki melayu tetapi ianya tetap manusia yg sama cuma dibezakan mengikut bangsa dan berbunyi sedikit berbeza.

Ini memperlihatkan kekuatan minda anda untuk merumuskan setiap kejadian yg berlaku disekeliling anda. Sekiranya kekecewaaan tidak mematangkan anda, maka itulah jadinya anda akan sentiasa merasakan bahawa tiada lelaki yg akan menghargai anda... seterusnya berkaitlah pula dengan tiadanya lelaki melayu!. Itu yg anda pertikaikan... bukankah setiap yg berlaku tuhan janjikan sesuatu yg lebih baik. Sekiranya anda tidak memahami keindahan yg bakal berlaku yg tuhan janjikan maka anda tidak akan nampak semua itu. Terapkan dalam hati... HARUS selalu IZINKAN ianya berlaku... jangan mengeluh malah jangan berputus asa kerana yg PASTI tuhan telah janjikan sesuatu buat anda dikemudian hari.

Saya faham apa yg anda cuba huraikan disini.. saya faham situasi dikala menjadi janda apatah lagi ketika itu umur baru meningkat dewasa.. keadaan disekeiling begitu menyesakkan dada.. keluarga, jiran tetangga, saudara mara.. belum ditambah dengan kewangan bagaimana harus membesarkan anak agar dia tidak merasai apa yg anda rasa.. agar dia membesar dengan menghargai setiap perkara yg berlaku dalam hidupnya. Yang penting dia tidak mengeluh... dia akan menyayangi semua yg berada disekelilingnya tanpa rasa kecewa. "Saya TIDAK pernah merasa diri saya disisih kerana status saya (walaupun secara kasar ramai yg nampak begitu), ramai lelaki yg mahu berkawan namun sukar untuk mencari yg benar-benar menerima saya serta anak saya dan saya percaya itu adalah kerana kami belum dipertemukan. Mungkin dalam ramai-ramai kawan saya itu ada yg memang berniat baik tetapi telah ditutupi oleh janji tuhan yg mana bukan itu jodoh saya maka saya tidak nampak kebaikan lelaki itu... minda saya mungkin telah dipengaruhi oleh akal yg menyatakan lelaki semuanya sama.... (itu satu kesilapan sebenarnya yg tidak kita sedari). Ada, tapi mungkin belum masanya... sehinggalah saya sedar salah satu rakan saya yg masih bujang.. mungkin telah tiba masanya.. kena pada tempatnya.. maka baru saya terlihat kebaikan-kebaikan yg telah ditutupi oleh minda dibawah sedar saya."

Maknanya ada orang yg menyayangi kita.. ada yg mengambil berat dan tidak semua orang SEPERTI YG KITA SANGKA sebenarnya. Terlalu KECEWA membuatkan kita LUPA lalu menyebabkan kita tidak matang untuk menilai istilah kegagalan dalam hidup kita. anda tafsirlah sendiri... bukan dengan rasa sakit hati tetapi dengan mengizinkan ianya berlaku dengan rela... tiada keluhan.. Namun setiap kegagalan dan kekecewaan saya jadikan sesuatu yg teristimewa dalam hidup saya dan tetap menjadikannya sesuatu yg indah pernah berlaku dalam hidup saya.. yg mana KINI ianya menjadi kekuatan yg dapat saya bina dalam diri, lebih menghargai, lebih menyayangi semua WATAK yg hadir dalam hidup saya. Saya tidak perlu mengeluh... saya tidak perlu bercerita kepada orang ramai.. tidak perlu menuding jari dan juga tidak perlu mengaitkan kenapa dan mengapa ianya berlaku begini.. dan tidak begitu... cukup sekadar menerimanya sebagai satu perjanjian dari tuhan... Berkemungkinan kita ada kelemahan yg tidak disedari... kita pernah melakukan sesuatu yg merosakkan hidup kita sendiri.. kita menilai kehidupan tanpa memikirkan apa sebenarnya tujuan tuhan berikan kehidupan sebegitu... Inilah masa untuk kita menilai siapa diri kita sebenarnya... sekiranya kita mampu mencari jawapan.. nescaya jawapan kepada setiap persoalan ada didalam diri kita... ada... cubalah selami.. fahami dan hayati serta nikmatilah setiap detik kehidupan itu dengan indah...

bibir tidak mengukir senyuman namun hati merestui... indahnya hanya dapat dilihat pada yg mengerti... zila safein

Broga Hills...
bw.jpg

On this page I'll include a list of links to other web sites that I enjoy. I may also include an explanation of what I like about the site.

here's a link to a site that I look at every day:
Here's a link to the site of the company I run for my family:
Here's a link to the KING company he runs before:
Please get in touch with any comments or reactions to my site.

Full name:
Email address:
Comment: